Bestill her

Så ofte skal sengetøyet byttes

Designed by Freepik

Å skifte på sengen er noe av det kjedeligste mange vet om, men likevel finnes det få ting som kan måle seg med å ligge i nyvasket sengetøy. Så hvor ofte bør det egentlig byttes? 

Sengetøy bør byttes regelmessig, men hva betyr egentlig det? Vel, hvor ofte du skal skifte på sengen vil blant annet variere etter sesong, men det finnes en generell regel du kan bruke. 

Bytt sengetøyet annenhver uke 

Noen påstår at man bør bytte sengetøy hver eneste uke, mens andre ikke føler på behovet for et skifte før det har gått nærmere en måned. Hvor ofte du bør bytte på sengen vil påvirkes av flere faktorer, men generelt grunnlag kan vi si at de aller fleste bør skifte sengetøy omtrent annenhver uke. 

Har du mye sex i sengen, liker å ta med mat under dyna eller svetter du gjennom lakenet vil det selvsagt være behov for å bytte oftere, men stort sett vil to-ukers-regelen være fin å følge. Da rekker ikke sengetøyet å bli spesielt skittent, og du bruker litt mindre strøm og vann på å vaske så hyppig som hver eneste uke.  

Designed by Freepik

Bytt oftere ved sykdom eller dersom du svetter mye 

Som sagt er det perioder hvor du vil ha behov for å skifte på sengen oftere enn annenhver uke. Har du blitt syk vil det være fordelaktig å bytte på sengen ofte, og spesielt etter at du har blitt frisk. Om sommeren, når det er varmt og fuktig i luften, vil du også måtte bytte på sengen litt oftere. Midden liker seg nemlig svært godt når temperaturene stiger og det blir fuktig i hus og hytte. 

Om vinteren kan vi gå litt lenger mellom hver gang vi bytter sengetøy, da det er kaldere og du svetter mindre denne årstiden. Likevel vil det kanskje være mer sykdom dette halvåret – så byttingen går ofte opp i opp gjennom året.  

Slik skal sengetøyet vaskes 

Start alltid med å se på vaskelappen. Ulike tekstiler vaskes på forskjellig temperatur og program. Generelt sett skal sengetøyet vaskes på 60 grader slik at man tar knekken på midd og bakterier, men silkelaken er et unntak.

Mange velger å kaste håndklær og undertøy inn sammen med sengetøyet når klesvasken settes på. Dette er fullt mulig, men frotté skal helst ikke vaskes sammen med sengetøyet, da dette kan forårsake nupping. Dynetrekk og puter bør også alltid vrenges før de vaskes, slik at fargene bevares best mulig.

Når sengetøyet skal vaskes er det lurt å velge et vaskemiddel som ikke irriterer huden, spesielt dersom man har sensitiv hud, sover naken eller sengetøyet tilhører små barn. EZOgreen er et eksempel på vaskepulver som ikke inneholder giftige kjemikalier, og egner seg derfor for barn eller de med sensitiv hud.