Slik reduserer du mikroplast fra klesvasken

Hver gang du vasker klær skylles store mengder mikroplast ut i havet. Slik kan du få en grønnere klesvask og bedre samvittighet.

Visste du at 60 prosent av klærne som produseres i dag inneholder plastfibre som skylles ut i havet hver gang de vaskes? Faktisk står norske vaskemaskiner for et utslipp på hele 100 tonn mikroplast. Både store og små sjødyr får i seg plasten, og til slutt ender den opp på middagsbordet. Med andre ord: mikroplast har blitt en del av kosten vår også. Nå ønsker mange å ta i et tak og gjøre bedre valg med tanke på miljøet. Men hvor skal man starte når over halvparten av klærne våre inneholder plast? 

Microplastics in food chain

Finn ut hva klærne inneholder – før du kjøper dem 

Dersom du har mulighet vil det være en god idé å velge klær med nedbrytbare fibre neste gang du er på shopping. Velg for eksempel ull fremfor fleece. Let etter klær av viskose og materialer laget av cellulose fra bambus eller bjørk, lin, hamp, økologisk bomull eller silke. 

Disse stoffene er gjerne dyrere enn syntetiske tekstiler, men til gjengjeld vil de også holde seg fine i mange år dersom de behandles riktig. 

Vask klærne sjeldnere 

Nyvaskede klær føles riktignok luksuriøst og behagelig ut, også lukter de jo så godt. Men trenger du virkelig å vaske et plagg etter å ha brukt det i kun én dag? Undertøy og sokker bør riktignok vaskes etter hver bruk, men bukser og gensere kan de fleste av oss med fordel vaske sjeldnere. Luft ut klærne ofte, ikke la de ligge på gulvet og bruk nesa for å avgjøre om de har behov for en vask eller ei. 

Her vil du ikke bare spare havet fra mikroplast, du vil også kunne redusere strøm- og vannforbruket ditt – og med det få enda flere grønne poeng.  

Sørg for at filteret i vaskemaskina er rent 

Sjekk lofilteret på vaskemaskinen jevnlig. Holder du dette rent vil det kunne ta opp flere plastfibre. Vasker du mye syntetiske klær kan du også vurdere å investere i et ettermontert lofilter på avløpet fra vaskemaskinen.

Når du har renset vekk loet må du huske å kaste dette i restavfallet, og ikke skylle det ned i toalettet. Da vil mikroplasten være på avveie igjen.  

Bruk smarte vaskeposer 

Vaskeposer er ikke bare genialt fordi de beskytter delikate stoffer, i dag finnes det også vaskeposer utviklet for å fange opp lo fra syntetiske klær under vaskingen. Guppyfriend er et eksempel på en slik filterpose, og ifølge dem selv vil posen fange opp mesteparten av løse fibre når plaggene vaskes. 

Posen har i lang tid bare vært tilgjengelig på nett, men i dag har butikker begynt å ta den inn i sortimentet. Ta et raskt internettsøk for å finne en forhandler som tilbyr filterposen i nærheten av deg.  

Velg kortprogrammet 

Et kortere program på vaskemaskinen med lavere temperatur vil slite mindre på tøyet, og dermed vil færre fibre løsne og skylles ut med såpevannet. Er ikke klærne særlig skittent kan du med fordel droppe forvasken, velge et kort vaskeprogram, en lav temperatur og kort sentrifugering. 

For ekstra skånsom vask bør du også velge et grønnere alternativ til vaskemidler. Se etter noe uten giftige kjemikalier og mange tilleggsstoffer, så vil vannet som skylles ut av maskinen også være litt mer miljøvennlig enn ellers. EZOgreen er for eksempel en favoritt for mange når det kommer til miljøvennlige vaskemidler. 

Få tilsendt gode vasketips, spennende artikler og spesialtilbud ved å melde deg på vårt nyhetsbrev!