Så här minskar du utsläppen av mikroplaster när du tvättar kläder

Varje gång du tvättar kläder sköljs stora mängder mikroplaster ut i havet. Så här kan du göra din del och tvätta på ett miljövänligare sätt.

Visste du at 60 procent av alla kläder som tillverkas i dag innehåller plastfibrer som sköljs ut i havet varje gång de tvättas? Bara i Norge står tvättmaskiner för utsläpp på hela 100 ton mikroplaster. Både stora och små vattenlevande djur får i sig plasten och till slut hamnar den på vårt middagsbord. Med andra ord: mikroplaster har även blivit en del av vår kost. Nu är det många som vill ta tag i saken och göra bättre val med tanke på miljön. Men var ska man börja när hälften av våra kläder innehåller plast?

Microplastics in food chain

Ta reda på vad kläderna är gjorda av – innan du köper dem

Om du har möjlighet kan det vara en bra idé att välja kläder som tillverkats av nedbrytbara fibrer nästa gång du shoppar. Välj till exempel hellre ull än fleece. Leta efter kläder av viskos och material som framställts av cellulosa från bambu eller björk, lin, hampa, ekologisk bomull eller silke. 

De här materialen är ofta dyrare än syntetmaterialen, men de håller sig också fina längre om de hanteras på rätt sätt.

Tvätta inte kläderna så ofta

Nytvättade kläder känns lyxigt och skönt och så luktar de gott. Men behöver du verkligen tvätta ett plagg som du bara har haft på dig i en dag? Underkläder och strumpor bör du tvätta efter varje användning, men byxor och tröjor kan de flesta av oss med fördel tvätta mindre ofta. Vädra kläderna ofta, låt dem inte ligga på golvet och lukta på dem för att avgöra om de behöver tvättas eller inte. 

På så sätt minskar du inte bara utsläppen av mikroplaster i haven utan också din el- och vattenförbrukning – alltså är det miljövänligt på flera sätt.

Kontrollera att filtret i tvättmaskinen är rent 

Kontrollera tvättmaskinens luddfilter regelbundet. Om du håller det rent kan det fånga upp mer plastfibrer. Om du tvättar mycket kläder av syntetmaterial kan du också överväga att investera i ett eftermonterat filter på avloppet från tvättmaskinen.

När du har rensat bort luddet från filtret är det också viktigt att du kommer ihåg att slänga det i restavfallet och inte till exempel spola ned det i toaletten. Då spolas nämligen mikroplasterna ändå ut i havet.

Använd smarta tvättpåsar

Tvättpåsar är perfekta för att skydda ömtåliga material. Men visste du att det i dag också finns tvättpåsar som utvecklats för att fånga upp ludd från syntetiska kläder när du tvättar dem? Guppyfriend är ett exempel på en sådan filterpåse och enligt tillverkaren fångar påsen upp merparten av de fibrer som lossnar när plaggen tvättas. 

Påsen har länge funnits tillgänglig online, men nu har även många affärer börjat ta in den i sina sortiment. Gör en snabb internetsökning och ta reda på var din närmaste återförsäljare av filterpåsar finns. 

Välj kortprogrammet 

Ett kortare tvättprogram med lägre temperatur sliter betydligt mindre på kläderna, vilket innebär att färre fibrer lossnar och spolas ut med tvättvattnet. Om dina kläder inte är jättesmutsiga kan du med fördel hoppa över förtvätten, välja ett kort tvättprogram, låg temperatur och kort centrifugering. 

För extra skonsam tvätt bör du också välja ett miljövänligare tvättmedel. Titta efter ett tvättmedel utan giftiga kemikalier och tillsatser, så att det vatten som spolas ut från maskinen blir lite mer miljövänligt än med andra tvättmedel. Ett bra exempel och mångas favorit när det kommer till miljövänliga tvättmedel är EZOgreen.

Få tilsendt gode vasketips, spennende artikler og spesialtilbud ved å melde deg på vårt nyhetsbrev!