Bestill her

Unngå mikroplast når du vasker klær

Hver gang du vasker klær, skylles det ut store mengder mikroplast i havet. Dette er hvordan du kan du vaske klær på en mer miljøvennlig måte:

Visste du at 60 prosent av alle klær som produseres i dag inneholder plastfiber som skylles ut i havet hver gang de vaskes? Bare i Norge står vaskemaskiner for utslipp på hele 100 tonn mikroplast. Både store og små dyr får i seg plasten, og til slutt havner den på middagsbordet. Med andre ord: mikroplaster har blitt en del av den dagligdagse kosten vår. Men hvor skal vi begynne forbedringen når halvparten av klærne våre inneholder plast?

Microplastics in food chain

Finn ut hva klærne dine er laget av – før du kjøper dem

Hvis du har mulighet, kjøp klær produsert av nedbrytbare fibre. Velg heller ull enn fleece, og se etter materialer som fremstilles fra bambus, lin, hamp, økologisk bomull eller silke. Det kan ofte være dyrere, men materialene holder seg fine lenger.

Forsøk å ikke vaske klærne for ofte

Nyvaskede klær er noe av det beste som finnes. Men behøver du virkelig å vaske noe du har brukt i kun en dag? Ja, sokker og undertøy må ofte vaskes etter hvert bruk, men bukser, jakker og større gensere kan de fleste av oss vaske sjeldnere. Husk å lufte klærne etter bruk og ikke sleng de rett i en fuktig skittentøyskurv, så kanskje de holder lenger. 

På denne måten minsker du både mikroplast, vannforbruk og strømregningen – alle vinner!

Sjekk filteret i vaskemaskinen – er det rent?

Husk å sjekke vaskemaskinens filter ofte. Hvis det er rent, kan det fange opp flere plastfiber. Om du vasker mye klær i syntetmaterialer kan du også vurdere å investere i et montert filter på avløpet til vaskemaskinen. Når du renser filteret må du kaste avfallet i søppelet og ikke i toalettet, da er jobben forgjeves.

Bruk smarte vaskeposer

Vaskeposer er perfekte for sensitive materialer. Guppyfriend har vaskeposer som fanger opp mikroplast og forhindrer at det havner i havet. Posene selges i mange butikker, blant annet på Elkjøp, Stormberg og Gina Tricot.

Velg kortprogrammet

Et kortere vaskeprogram med lavere temperaturer sliter langt mindre på klærne. På denne måten slippes det ut færre fibre. Hvis klærne du skal vaske ikke er veldig skitne, kan de med fordel vaskes på et program med lavere temperatur og kortere sentrifugering.

For ekstra skånsom vask bør du også velge et miljøvennlig vaskemiddel, som EZOgreen. Se etter vaskemiddel uten giftige kjemikalier og tilsetningsstoffer, slik at vannet som slippes fra maskinen til havet, er så ren som mulig.