Bestill her

Hvor ofte bør du vaske treningstøyet?

Designed by Freepik

Usikker på hvor ofte du skal vaske treningstøyet ditt? Svaret vil kanskje overraske deg. 

Trening kan være så mangt. Noen liker rolige timer med yoga, mens andre pusher seg selv til maksgrensa hver eneste gang de snører på seg joggeskoene. Uansett om du sprinter ute eller løfter tungt inne vil du sannsynligvis være svett etter en treningsøkt. Når trimmen er fullført og du har hoppet i dusjen kommer spørsmålet – burde du vaske treningsklærne nå, eller holder de til neste runde?  

Bør vaskes sjeldnere enn du tror 

Det er rett og slett ikke mulig å gi et svar som passer for alle når det kommer til vask av treningstøy. Det kommer det helt an på intensitet, mengde svette og type materiale i klærne du har brukt. En tung skitur i ulltøy, en løpetur på mølla med syntetiske stoffer og en rolig yogatime i organisk bomull vil resultere i ulikt rengjøringsbehov. Likevel finnes det en generell regel du gjerne kan bruke – treningstøyet bør for de aller fleste vaskes sjeldnere enn de selv tror

Mange tenker at treningstøyet må vasket etter hver økt, men det stemmer ikke alltid. Hvis du har svettet som en gal og står i gjennomvåte klær kan du for all del hive de på vask, men litt svette gjør sjeldent noe. Har du trent i ull vil det også være fordelaktig å lufte ut plaggene mellom bruk, slik at de holder ekstra lenge uten behov for vask. Ull er også selvrensende, og trenger mindre rengjøring enn syntetiske stoffer. 

Trener man sammen med noen er det forståelig at man vil føle seg frisk og fin, men det betyr ikke at alt må skrubbes rent hver gang man har trent. Jo oftere du vasker treningstøyet desto raskere blir det slitt. Med andre ord sparer du ikke bare miljøet på å droppe en vask i ny og ne, det vil også ha en positiv innvirkning på lommeboka.   

Skyll og tørk treningstøyet mellom hver bruk 

Fremfor å vaske treningstøyet kan du teste ut å skylle plaggene, og la de tørke. Det gjør at du ikke føler at du tar på deg skittent tøy, samtidig som eventuell svettelukt ikke setter seg i plaggene. Skyller du med kaldt vann vil nemlig salter og flytestoffer forsvinne. Klærne kan så henges opp til tørk og brukes igjen. Pass på at det ikke får ligge fuktig tøy i treningsbaggen eller skittentøyskurven for lenge, da det vil gjøre det vanskeligere å få vekk vond lukt. 

Designed by Freepik

Bedøm på lukta 

Det beste du kan gjøre for å bedømme hvorvidt treningstøyet trenger en vask er å bruke luktesansen. Lukter det vondt bør det vaskes, men dersom du ikke merker noe særlig kan det fint brukes igjen. Husk å alltid følge produsentenes anbefaling for vask, både når det kommer til temperatur og vaskeprogram. 

Lukter treningstøyet surt etter en vask kan dette henge sammen med at det har blitt vasket på for lav temperatur. Det er en velkjent utfordring at mye treningstøy er merket med lave temperaturer, men for å få en skikkelig hygienisk vask må man gjerne opp i 60 grader. Mye tøy vil tåle denne temperaturen, men ikke alt. Er lukten svært sur må du selv avgjøre hvorvidt du tar sjansen på å vaske klærne på 60 grader. 

Skånsomt vaskemiddel vil også være lurt å bruke på treningstøyet, og du bør styre unna midler som inneholder giftige kjemikalier. Velg gjerne et produkt som rengjør treningstøyet effektivt, uten at du må pøse på med pulver eller flytende middel for å oppnå ønsket effekt. EZOgreen er for eksempel svært drøyt, og du trenger kun 10 gram pulver til en full vaskemaskin.