Bestill her

Slik gir du gamle klær nytt liv

Designed by Freepik

Mange vil leve mer miljøvennlig. Ved å kjøpe brukt, kan alle bidra til bærekraftig shopping.

En grønn bølge har for lengst skylt over nasjonen – alle tenker mer miljøvennlig! Ønsker du å gjøre en forskjell for planeten? Start med å kutte i forbruket og se hva du har i skapet. Noe som kan få nytt liv, men usikker på hvordan du skal gå frem? Her er våre beste tips!

Reparer og sy om

Gjør som Jenny Skavlan – reparer og sy om! Mange har plagg de elsker, men som har fått en rift, et hull eller mistet noen knapper. Dette er enkelt å reparere, og dersom man ikke klarer det selv finnes det nok av skreddere som kan hjelpe. Eller kanskje du har en fingernem venn som kan få påspandert en kaffe i bytte mot å sy nye knapper på den gamle olabuksa? 

Det finnes også flust av flotte stoffer i de fleste skap som egner seg til redesign. Istedenfor å kaste gammelt tøy kan du se om sommerkjolen kan bli til en topp, en dressjakke kan bli et stilig skjørt, eller slitte t-skjorter kan bli vaskefiller – her er det kun kreativiteten som setter grenser!

Nye farger på gamle plagg 

Lei av den hvite genseren som har fått en flekk det er umulig å fjerne? Eller har du vasket en sort bukse til den ble grå? Da kan det være på tide å friske opp fargen. Svært mange butikker selger tekstilfarger som kan puste nytt liv i blasse klassikere. Dette er produkter du finner på butikker som Jernia, Panduro eller matbutikker med bredt sortiment. 

Det er som oftest enkelt å farge gamle klær, bare husk at sterke toner sjeldent kan farges lysere uten å blekes, og at bleking kan skade stoffet. Lyse klær kan enkelt bli mørkere og få spennende farger, mens mørke plagg kanskje bare trenger en oppfrisker i samme nyanse som den originalt hadde.

Inviter til byttekveld

Noen ganger har man klær det ikke nødvendigvis er noe i veien med, du har bare gått lei dem. De har gjerne blitt brukt flere ganger, eller så var de et bomkjøp. Fortvil ikke – dine gamle plagg kan være nye skatter for andre. 

Hvorfor ikke arrangere et skikkelig bytteselskap for venner og familie? Da får du gått gjennom klesskapet, sortert ut alle eiendelene dine og samlet sammen en bunke du gjerne vil bytte bort. Samtidig kan du få tilfredsstilt shoppetrangen og få deg noe nytt – helt gratis. Det som ingen ender opp med å ville ha kan dere donere til Fretex. 

Skånsom behandling med rett vaskemiddel 

Det er sjeldent slik at gamle plagg blir som nye etter en runde eller to i vaskemaskinen – uansett hva noen reklamer vil ha deg til å tro. Det er likevel viktig å huske at dersom du vasker klærne dine riktig og skånsomt vil de vare mye lenger.

Velg for eksempel et vaskemiddel som verken irriterer huden eller ødelegger tekstiler, men som allikevel får fjernet selv de tøffeste flekkene. Test for eksempel ut EZOgreen, som kun består av tre ingredienser og kan vaske både hvitt, farget og ull. Få klærne til å se ut som nye ved å forebygge fremtidige skader med rett vaskemiddel.