Bestill her

Klør du i huden? Dette kan være årsaken

Designed by Freepik

Kløende hud kan komme og gå i perioder, og skylles mange ulike årsaker. Her er fire vanlige grunner til at huden begynner å klø. 

Kløe er ikke bare irriterende. Noen opplever kløe i huden som så irriterende at de nærmest klorer seg til blods, andre mister nattesøvn. Det finnes mange årsaker til at huden begynner å klø, her er fire av de vanligste.   

1. Sesongbasert kløe

Noen opplever kløe til samme tid hvert år. Sesongbasert kløe er spesielt vanlig om høsten og vinteren når lufta er tørr og kald. Om sommeren er det mange som utsetter seg for mye sol og salt, og med det også opplever tørr og irritert hud. Soleksem er heller ikke uvanlig i Norden, og mange blir plaget av kløe som følge av dette. 

Er det den tørre luften som forårsaker plagene kan luftfukter og god fuktighetskrem uten parfyme gjøre susen. Er det soleksem som er synderen kan du få god hjelp på apoteket, men det beste vil være å ta en pause fra solsteken.  

2. Tørr og irritert hud 

De fleste av oss vil en eller annen gang i løpet av livet oppleve tørr og irritert hud, og dette kan skyldes så mangt. Kanskje du dusjer for mye i en periode, i litt for varmt vann? Eller kanskje det er såpen du bruker som tørker ut huden din? Mange reagerer også på parfymerte produkter, eller parfyme i seg selv. Noen drikker rett og slett ikke nok vann eller spiser dårlig mat. Også har du de som reagerer på ulike medisiner, hvor tørr hud er en bivirkning. 

Uansett hva som har gitt deg tørr og irritert hud gjelder det å behandle tilstanden skånsomt og effektivt. Igjen kan hudkremer være til hjelp, men husk å velge en som ikke irriterer mer enn den hjelper. Ta en titt på kostholdet ditt, se til at du drikker når du er tørst, og at du drikker vann fremfor sukkerholdige leskedrikker. Er det medikamenter som gir deg plagsomt tørr hud vil et legebesøk være på sin plass – her kan du undersøke alternative medisiner eller få utskrevet andre produkter som tar seg av huden din. 

3. Sopp og småkryp 

Mange vil nok kanskje gremmes, for det finnes også litt mindre delikate årsaker til hudkløe og irritasjon. Vår, sommer og tidlig høst kan kløe skyldes insektbitt fra mygg, veps eller bier. Noen har allergiske reaksjoner som fører til at de klør mer enn andre, og kløen er kanskje ikke så lokalisert som hos de hvor reaksjonen er mindre. Ringorm, lus, skabb, lopper og veggedyr kan også være årsak til kløe i huden. Har du vært på reise vil eksempelvis veggedyr enkelt kunne bli med deg hjem i bagasjen, og slå seg ned i hjemmet. Mistenker du at kløen stammer fra småkryp bør du ta en skikkelig titt på både symptomene dine, samt boligen. Veggedyr liker seg særlig godt i nærheten av sengen, eller andre steder som er mørke og varme.   

Soppinfeksjoner vil mange av oss også oppleve i løpet av livet, og sopp kan angripe hele kroppen. Er det en soppinfeksjon du opplever vil fastlegen kunne identifisere dette, og gi deg riktige medikamenter for å få bukt med problemet. 

4. Allergier 

Allergier kan manifestere seg i alle former og fasonger. Noen får hyppige perioder med eksem, elveblest, hudinfeksjoner eller kontakteksem, mens andre opplever allergier mer sjeldent. Huden vår reagerer forskjellig. Noen trigges av dyrepels eller flass, andre av såpe, vaskemidler eller andre kjemikalier. Kontaktallergi kan også oppstå dersom huden irriteres av noe den ikke liker. Da kan vi se rødhet og vabler, og oppleve svie og kløe. 

Designed by Freepik

Mistenker du at allergi står bak den kløende huden bør du kontakte legen og ta en allergitest. Du bør også bruke klær av myke materialer som bomull, silke og merinoull dersom du får kontaktallergi eller har sart hud, fremfor grove klær av ull eller syntetiske stoffer som fremprovoserer en reaksjon. I tillegg er det alltid lurt å benytte seg av et uparfymert vaskemiddel til klesvasken når du opplever perioder med mye kløe. Prøv for eksempel EZOgreen, et miljøvennlig vaskepulver uten farlige kjemikalier som passer perfekt til små barn og de med sensitiv hud.  

Husk at kløe kan komme og gå, og som oftest er det helt harmløst. Daler likevel livskvaliteten på grunn av kløe i huden er det alltid viktig å kontakte fastlegen slik at nødvendige undersøkelser kan utføres.