Bestill her

Disse klærne må vaskes på finvask

Vaskelapper blir blasse, vanskelige å lese eller klippes av.  Da er det ikke lett å vite hvilke plagg som skal vaskes på hvilken temperatur. Her er klærne som skal vaskes på finvask.   

Det er ikke alltid like lett å tyde disse vaskelappene, og noen ganger er de rett og slett uleselige. Mange er også usikre på hvilke klær som bør vaskes på finvask med lave temperaturer. En enkel huskeregel er at alt handler om tekstilene i klærne. 

Generelt sett pleier man å si at sarte tekstiler skal vaskes på finvask, og at dersom plagget har en blanding av ulike tekstiler er regelen å alltid ta hensyn til den tekstilen som tåler minst. Spørsmålet er, hva kategoriseres som sarte tekstiler? 

Lin 

Lin er et svært slitesterkt materiale av vegetabilske fibre. Det er hurtigtørkende og puster godt, men er lite elastisk – og nettopp derfor krøller det seg lett. Tekstilet er veldig absorberende, og fjerner for eksempel svette raskt. Lin virker svalende på huden, og mange liker å kle seg i linplagg om sommeren eller når de oppholder seg i varmere strøk.  

Det anbefales å vaske lin på finvask, og man skal ikke tørke stoffet i tørketrommelen, men heller la det lufttørke liggende eller på henger. Vær også oppmerksom på at lin gjerne krymper etter første vask, og kan bli så mye som 10 prosent mindre. Skal du kjøpe plagg i lin er det viktig å huske på dette når du står i prøverommet. 

Silke
Silke

Silke og chiffon 

Silke og chiffon er sarte stoffer som alltid skal vaskes med varsomhet. Silke er elastisk og absorberer fuktighet godt. Stoffet føles gjerne kjølig mot huden, og overflaten fremstår myk og glatt. Sopp og midd trives ikke i silke, og derfor liker mange å bruke silke som sengetøy. Chiffon er laget av silke, og derfor gjelder samme vaskeregel for begge stoffene. 

Silke og chiffon skal vaskes bør du velge et skånsomt program på 30 grader. Er plagget spesielt delikat med fargerike mønstre eller påsydde detaljer kan du også vurdere å håndvaske det. Husk også at ingen av disse stoffene tåler å tørkes i tørketrommelen. 

Ull
Ull

Ull 

Ull er et materiale som regulerer kroppstemperaturen godt, men hvem har vel ikke hatt en ullgenser som etter vask ikke passet til annet enn dukker eller spebarn? I dag tåler de fleste ullplagg å vaskes på mellom 30 og 40 grader, men temperaturen bør holdes så lav som mulig, fordi ullen tover seg og krymper i vask over 40 grader. 

Ellers er ull et selvrensende materiale, og nettopp derfor trenger du ikke vaske ullplagg like ofte som andre plagg. Luft gjerne ut av ullklærne dine etter bruk, og la nesa avgjøre hvorvidt plaggene har behov for en vask eller ei. 

Når blir finvask for tøft? 

Det finnes også klesplagg som ikke tåler finvaskprogrammet på vaskemaskinen, og heller må vaskes for hånd eller leveres til et renseri. Her er det snakk om svært delikate plagg som gjerne er håndlaget. Blonder kan eksempelvis revne i vaskemaskinen, og bør behandles svært forsiktig. Silke og chiffon skal du alltid ta en vurderingssak på, og er du redd for å ødelegge plagget gjør du lurt i å håndvaske fremfor å stole på vaskemaskinen. 

Når sarte stoffer skal vaskes bør du også vurdere hvilket vaskemiddel du benytter deg av. Unngå midler med giftige kjemikalier som klor og blekemidler, eller andre kjemiske forbindelser som ødelegger tekstiler. Gå for et enkelt middel som tar seg av vaskejobben på en effektiv og skånsom måte, som for eksempel EZOgreen.