Bestill her

Nå som du skal pakke bort vinterklærne, hva er viktig å tenke på?

to barn sitter i snøen

Kuldegradene har gått over til å være på plussiden, bakken er bar og vi ser det grønne begynner å titte frem. Man trenger ikke lenger å pakke seg inn i flere lag med ull, votter eller lue, og vinterskoene kan settes på hyllen – våren nærmer seg! For mange vil dette si at vårrengjøringen er rett rundt hjørnet, og man kan endelig pakke bort vinterklærne. Men hva er viktig å tenke på når alt vintertøyet skal pakkes ned, og oppbevares til neste sesong? Her er våre beste råd. 

Fjern lommerusk, pins og ting som kan skade klærne

Gå over alle lommer og sørg for å fjerne rusk, ting som kan ruste, pins og annet som kan ødelegge klærne. 

Vask klærne

Vask klærne før det pakkes ned. Har du klær som ikke skal vaskes burde du gå over og fjerne fett- og vanskelige flekker. Det kan være vanskelig å vite hvilke plagg som krever ulike vaskeprogram, her kan du lese om hva som skal vaskes på finvask. 

Sørg for at alt er ordentlig tørt

Tøyet burde være helt tørt før det pakkes ned, slik at du unngå fuktskader, mugg og lukt.

Sorter

Sorter klærne etter kategori (jakker, skibukser, dresser) eller etter familiemedlem, da blir det lettere når tøyet skal pakkes opp til neste år. 

Oppbevar tørt 

Har du muligheten til å unngå å lagre klærne i en kjeller, er dette til fordel da fukten kan ødelegge tøyet. Har du derimot plassmangel og kjelleren er eneste mulighet skriver Anticimex at du kan lagre tekstil i kjelleren, men at det er viktig å passe på luftfuktigheten. Roger Zachariassen forteller at dersom luftfuktigheten blir over 70 prosent, så vil det vokse mugg på klær, skinn, papp og andre organiske materialer (Anticimex). Må du lagre i kjelleren så er det derimot noen grep man kan gjøre. Prøv å holde luftfuktigheten under 60 prosent i rommet, og unngå å lagre på gulv og inntil yttervegger. Klærne burde oppbevares i esker, bokser eller sekker som puster, på denne måten unngår man kondens. Sliter du med liten lagringsplass, så er vakumposer genialt til å lagre store jakker, dyner eller andre ting!