Bestill her

Dette betyr vaskesymbolene på klærne dine

Rene skjorter på kleshengere

Du har kanskje opplevd å sette på en vask med tøy, og når du tar det rene tøyet ut av vaskemaskinen så har klærne endret seg? Ullgenseren har kanskje krympet, jeansen har blitt for stram og silkeblusen har mistet fasongen. Dette kan du unngå ved å være obs på de forskjellige vaskesymbolene som følger plagget. Vaskesymbolene på klærne forteller deg hvordan de skal behandles og vaskes, men det er jo ikke alltid like lett å vite hva alle symbolene betyr – vi gir deg en oversikt!

Vask i vaskemaskin

Å vite hvordan klesplagget tåler maskinvask er noe mange kan ta feil av, her er det mange like symboler og ofte er det bare en liten strek eller prikk som viser forskjellen. Dersom det er et symbol som ligner en balje med bølgete vann så kan plagget vaskes på allmenn vask, og det er spesifisert på tøyet hvor mange grader plagget tåler, for eksempel 40º/30º/60º. Vær obs på at temperaturen som er oppgitt er den høyeste temperaturen plagget tåler, og plagget kan fint vaskes på lavere temperatur enn oppgitt.

Dersom vaskebaljen har en strek under seg betyr det at du må vaske med skånsom vask. To streker under baljen betyr at plagget krever ekstra skånsom vask (eksempelvis ullvask). Har baljen et kryss over seg tåler det ikke å vaskes i maskin, og en vaskebalje sammen med en hånd i betyr at du må håndvaske plagget.

Allmenn vask, 30, 40, 60 eller 95º

Skånsom vask. 30, 40, 60 eller 95º

Ekstra skånevask (ullvask). 30 eller 40º

Tåler ikke vask

Tåler kun håndvask

Tørketrommel

Tøy som kan tørketromles vises som oftest med et firkantet symbol med en sirkel i midten. Er det derimot et kryss over sirkelen vil ikke klesplagget tåle å bli tørket i trommel. Dersom sirkelen har en prikk i midten kan klesplagget tørketromles på lav varme, som vil si max 50º. Med to prikker vil plagget tåle å tørketromles på max 70º.

Kan tørketromles

Tørketrommel lav varme, max. 50º

Tørketrommel høy varme, max. 70º

Må ikke tørketromles

Stryking

Å stryke plagg med for høy varme kan gjøre både sømmer og knapper stygge, så det er viktig å sørge for å bruke riktig temperatur på strykejernet, tilpasset hvert enkelt tøy. Symbolene under betyr at du kan stryke klesplagget, men hver prikk symboliserer også hvor høy temperatur du kan bruke. En prikk betyr at plagget må strykes på lav varme. Ved to prikker kan plagget strykes ved middels varme. Tre prikker betyr at plagget kan strykes ved høy varme. Dersom du ser et kryss over strykejernet så vil ikke plagget tåle varmen, og du vil risikere å ødelegge klesplagget. Flere strykejern viser også stoffnavn på selve jernet noe som kan gjøre det enklere å vite hva man skal stille inn strykejernet på.

Kan strykes

Stryking ved lav varme, max. 110º

Stryking ved middels varme – max. 150º

Stryking ved høy varme – max. 200º

Må ikke strykes

Bleking

Bleking kan ødelegge klær, men også gjøre dem finere så lenge du er obs på hva klesplagget tåler. En hvit trekant betyr at klesplagget kan blekes. Men dersom trekanten har et kryss over, eller er farget helt sort kan du ikke bleke plagget. Dette gjelder for alle kulørte plagg, hvitt er et unntak.

Kan blekes

Kan ikke blekes

Tørking

Det er ikke bare vasking som kan endre fasong på klær, hvordan du tørker dem kan også ha mye å si på hvordan sluttresultatet blir. Plagg som har et symbol av en firkant med en vertikal linje må tørkes hengende, og er linjen horisontal må plagget tørkes liggende- som eksempelvis en ullgenser. Dersom firkanten har tre vertikale linjer skal plagget drypptørkes.

Må tørkes hengende

Må tørkes liggende

Drypptørkes

Rens

En rund sirkel med et kryss over (merk, det er ingen firkant rundt), betyr at plagget ikke tåler en kjemisk rens, og må derfor håndvaskes.

Kan ikke renses