Bestill her

Slik unngår du misfarget og falmet tøy

Det er få ting som er mer irriterende og trist enn å se den helt nye jeansen miste farge i vask. Falming av tøy skjer dessverre oftere og raskere enn nødvendig, men det finnes både smarte og enkle triks som du kan gjøre – nettopp for å bevare fargen på klærne dine!

Med denne listen hjelper vi deg med det, slik at du kan nyte den helsorte jeansen og den hvite skjorta over lengre tid.

1. Vask klærne på vrangen

Av alle tips og triks så er dette det trikset som er både enklest og mest skånsomt for tøyet ditt. Ved å vrenge tøyet før vask vil ikke tøyets utside få like hard medfart i vaskemaskinen, og du kan enkelt unngå striper og avfarging av tøyet. 

2. Vask på riktig temperatur

Det er en myte at klær må vaskes på høy temperatur for å bli ordentlig rene. Dagens vaskemaskiner vasker svært effektivt selv på lavere temperaturer, noe du kan merke både på strømregningen og ved mindre slitasje på klærne dine. Så du kan slappe helt av og stole på at buksen din blir mer enn ren nok, selv på 30 eller 40 grader. Husk også å sjekke vaskelappen før du setter på en vask, så er du helt sikker på at tøyet tåler temperaturen. 

Er du i tvil om hvordan du skal tolke vaskelappen, så kan du lese oversikten vår her!

3. Ikke vask klærne så ofte

Ulike stoffer håndterer lukt og smuss på forskjellige måte, men en tommelfingerregel er å kun vaske tøyet når det er synlig skittent eller lukter vondt. Enkle flekker kan du fjerne med en våt klut, eller du kan henge tøyet ut til lufting. Spesielt dongeri trenger du ikke å vaske så ofte, og jo færre vask, desto bedre vil både fargen og fasongen holde seg. 

4. Tørk klærne riktig

Solen kan være tøyets beste venn, men også tøyets verste fiende. Mørke klær kan blekes av solen, og bør derfor ikke henges til tørk i direkte sollys. Tørk dem gjerne ute, men finn en plass i skyggen. Hvite klær derimot vil ha en fordel av å bli tørket i solen, da de sterke solstrålene vil kunne bidra til bleking og bevaring av hvitfargen. 

5. Bruk tid på å sortere vasken

Vi har vel alle hørt historien eller kjenner til noen som fikk en rød sokk med seg i den hvite vasken? Unngå ufrivillig rosa tøy, og bruk heller litt ekstra tid på å fargesortere vasken. Hvitt bør vaskes for seg og det samme med sort og mørke tekstiler. Et enkelt triks kan være å se på fargekartet. Lilla og blått tåler hverandre og det samme med rødt, oransje og gult. Slik unngår du at fargene blør over i hverandre, og du bevarer fargene bedre. 

6. Ikke vask med full maskin

Det kan friste å bli fort ferdig med klesvasken og fylle maskinen til randen, men det anbefales ikke. En full maskin tærer på maskinen ved at den må jobbe hardere med all vekten av tøyet, samtidig kan klærne fort bli liggende med folder som vil kunne resultere i striper etter klesvasken. Vask derfor heller med litt mindre tøy i maskinen. 

7. Dropp tørketrommelen

Sterk varme og røff behandling vil ikke bare påvirke fibrene i tøyet, men også fargen. Så har du mulighet anbefaler vi å tørke på andre måter. 

8. Bind fargen med eddik

Det lukter kanskje ikke så godt i flasken, men fortvil ikke – lukten overføres ikke til tøyet. Det eddiken derimot gjør er å binde fargen i tøyet ditt og sikrer at det ikke “blør” så mye i starten. Dette fungerer spesielt bra for denim.